Kisah Masyarakat

Akaun Facebook “Syahr Musafir” Di-Blocked Lagi, Sila Follow Akaun “Syahr Musafir II” ye.

  Salam semua, Akaun Facebook saya Syahr Musafir itu telah di-blocked lagi. Entah siapalah yang report, padahal tulisan simple macam tu je. Mengarut betul. Kena block 30 hari pula tu. Adoyaiiiiii 😭   1 Jun 2019 hingga 1 Julai 2019   Tolong share post ni, guna hashtag#BringBackSyahrMusafir. Moga dapat guna semula akaun Facebook saya yang tu. Terima kasih …

Akaun Facebook “Syahr Musafir” Di-Blocked Lagi, Sila Follow Akaun “Syahr Musafir II” ye.Read More »

Tan Sri (Prof) Dr. Khoo Kay Kim; “Francis Light merampas Pulau Pinang, bukan diberi kuasa oleh Sultan Kedah untuk menduduki Pulau Pinang..”

  Ketika itu saya di Tingkatan 5, peperiksaan pertama tahun itu saya dapat 8 A1, 1 A2 dan 1 C6. Sekarang 8 A+, 1 A dan 1 C- kot. A2 untuk Subjek Bahasa Melayu dan C6 subjek Sejarah. Punyalah struggle saya ni, mudah lupa bab subjek Sejarah ni. Kemudian cuti sekolah, dapat balik ke rumah …

Tan Sri (Prof) Dr. Khoo Kay Kim; “Francis Light merampas Pulau Pinang, bukan diberi kuasa oleh Sultan Kedah untuk menduduki Pulau Pinang..”Read More »

“Mungkin bagi kau mudah saja nak simpan 22ribu apatah lagi 10ribu, tapi susah bagi aku dan ramai rakyat lain yang tak kaya macam kau…”

Aku ini orang yang tak kaya yang simpan duit sikit-sikit setiap bulan nak cukupkan duit RM10ribu dengan niat dan harapan bila cukup RM10ribu bolehlah tanam impian nak tunaikan haji sebaik sahaja cukup. Boleh buat rayuan nak pergi haji terus, takut terguna duit tu jika dibiar lama. Hari ni dapat tahu kalau merayu kena sediakan RM22ribu …

“Mungkin bagi kau mudah saja nak simpan 22ribu apatah lagi 10ribu, tapi susah bagi aku dan ramai rakyat lain yang tak kaya macam kau…”Read More »

Menghadapi Golongan Anti-Vaksin……….

Saya nak sebut 1 perkara, golongan pro-vaksin tidak boleh berdebat dengan golongan anti-vaksin.Sebab pertama,… Posted by Syahr Musafir on Ahad, 17 Februari 2019 Saya nak sebut 1 perkara, golongan pro-vaksin tidak boleh berdebat dengan golongan anti-vaksin. Sebab pertama, kedua-dua pihak pasti nak menang perdebatan. Which is not exactly wrong, but it is not really right as …

Menghadapi Golongan Anti-Vaksin……….Read More »

Suami Seharusnya Menjadi Doulamu, Wahai Isteri dan Ibu…

Saya memang tak ada ilmu pun pasal doula ni, masa di Australia dulu tak tahu pasal ni dan teman isteri bersalin… Posted by Syahr Musafir on Sabtu, 23 Februari 2019 Saya memang tak ada ilmu pun pasal doula ni, masa di Australia dulu tak tahu pasal ni dan teman isteri bersalin berkali-kali pun tak guna khidmat …

Suami Seharusnya Menjadi Doulamu, Wahai Isteri dan Ibu…Read More »

Blackpink vs Abby Abadi, atau Masyarakat vs Abby Abadi?

  Dalam isu teguran Abby Abadi berkaitan kumpulan K-Pop si Blackpink itu, saya mahu sebut I am supporting Abby Abadi. Memang tak patut pun Blackpink itu datang dan apabila datang (yang tak diredhai), tak patut diberi kebenaran untuk berpakaian ikut suka hati mereka. Tak perlu sembang pasal ‘satu hari nanti siapa tahu penyanyi Blackpink itu …

Blackpink vs Abby Abadi, atau Masyarakat vs Abby Abadi?Read More »

Takut Salah Pilih Jodoh? Sebenarnya Kita Bukan Takut, Tetapi Sombong.

Seorang gadis meluah perasaan risau, “Saya faham pada usia sebegini, saya sudah sesuai bernikah. Tetapi, takutlah. Takut salah pilih. Orang lelaki sekarang nampak je baik, tetapi hati dan perangai dia yang sebenar, lepas kahwin baru tahu. Takut nanti luar nampak soleh, tetapi sebenarnya kuat marah dan kaki pukul isteri. Ada juga memang baik luar dan …

Takut Salah Pilih Jodoh? Sebenarnya Kita Bukan Takut, Tetapi Sombong.Read More »

Usah Dicampur Minyak Ke Air, Takkan Bercampur Kedua-duanya….

  Safiey Ilias buat majlis, jemput para pelajar tahfiz dan guru, walaupun ada tarian joget golongan pondan. Terbaru, katanya ada biasiswa untuk para pelajar Melayu (Muslim) sebab nak membantu. Terbaru juga, Safiey menangis depan Ustaz Ebit Liew, berpeluk dengan Ustaz Ebit, sebab sedih sangat dengan kata-kata “Kenapa Allah uji saya….” Tanpa prejudis atau sangka buruk, …

Usah Dicampur Minyak Ke Air, Takkan Bercampur Kedua-duanya….Read More »

Parti Bogel / Separuh Bogel Di Lost World Of Tambun Adalah Salah

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=10155017153315736&id=714725735   Sambutan tahun baru 2018 yang diadakan di Lost World of Tambun adalah satu kejadian yang patut kita semua kesali. Entah di mana fikiran mereka yang sanggup separuh bogel siap berjoget segala bagai di dalam air beramai-ramai bercampur lelaki dan perempuan sebegitu secara publik, malu mana malu? Kesal sungguh. Kita yang tertengok video dan …

Parti Bogel / Separuh Bogel Di Lost World Of Tambun Adalah SalahRead More »