Teguran Ikhlas Buat Para Penggiat Seni Di Malaysia…

Remaja lelaki berpeleseran dengan remaja perempuan. Atau lelaki dan perempuan berdua-duaan di tempat sunyi. Atau berzina…

Posted by Syahr Musafir on Jumaat, 11 November 2016

 

 

Remaja lelaki berpeleseran dengan remaja perempuan. Atau lelaki dan perempuan berdua-duaan di tempat sunyi. Atau berzina tidak dianggap berdosa. Atau kes buli di sekolah atau di luar sekolah. Atau kejadian derhaka si anak kepada ibu bapa. Atau pengambilan dadah cara komersial. Atau banyak lagi kes-kes juvana dan jenayah yang ada.

Semua itu dipengaruhi oleh banyak faktor. Salah satu yang faktor terhebat adalah adegan-adegan dalam rancangan di televisyen dan filem-filem.

Contoh:

1) Pilot Cafe – Berzina sebelum nikah, tinggal serumah lelaki dan perempuan bukan mahram, tinggal serumah si lelaki dengan bibik bukan mahram, si lelaki nak kahwini wanita zina yang belum bertaubat, akhirnya wanita zina nak kahwini lelaki zinanya kerana cinta yang diperindahkan sebagai cinta sejati. Ini kisah yang punya jalan cerita cinta tahi kucing!

2) Suri Hati Mr Pilot – Si gadis menolak cadangan si ayah untuk berkahwin dengan lelaki yang tidak dikenalinya lalu melarikan diri dari rumah dan keluarga (dinampakkan sebagai tidak salah), setelah beberapa tahun si anak perempuan berjauhan, tidak berjumpa ibu bapa dan tidak menghubungi mereka akhirnya ketemu si ibu bapa langsung tidak menunjukkan kerinduan dan minta maaf secara sungguh-sungguh. Ini kisah anak derhaka, yang menganjurkan lari dari rumah untuk dapat kononnya kesempurnaan hidup.

3) Ombak Rindu dan pelbagai filem/drama sampah lain – Lelaki jahat akhirnya berubah jadi sweet sampai ada golongan lelaki di alam realiti yang berpendapat “Biarlah aku jadi jahat sekarang nanti nak kahwin aku jadi baik dan aku jadi suami yang romantis” dan golongan wanita berkata “Aku pilih lelaki jahat untuk jadi calon suami kerana aku percaya mereka akan berubah jadi suami yang romantik macam dalam filem itu ini.” Wanita kotor yang berzina akhirnya mendapat perhatian orang dan dijadikan isteri oleh seorang lelaki soleh sehingga ada remaja yang berkata “Sex is just for fun bila I nak kahwin I kahwinlah dengan ustaz atau orang agama, sama macam dalam filem.” Isteri menengking suami dengan kasar, mempersoalkan itu ini dan pelbagai lagi.

Maksiat dan dosa diperlihatkan sebagai indah, menggembirakan, mendapat cinta sejati dan digambarkan sebagai biasa, bukan dosa besar. maka dengan sebab itulah anak-anak, remaja lelaki dan perempuan bahkan orang dewasa dan tua mula berfikir cara sebegitu, tidak rasa janggal dengan perbuatan dosa dan akhirnya melakukannya tanpa sedar, sama ada secara langsung atau tidak langsung.

Sebagai ibu bapa, kawallah apa yang dibaca dan ditonton oleh anak-anak.

Sebagai remaja, belia dan orang dewasa, pilihlah bahan bacaan dan bahan tontonan yang betul, bermanfaat dan sebaiknya menambahkan iman.

“Aku tengok sebagai hobi je, suka-suka, bukan aku buat pun” – Jika ini alasan kita, hobi ini adalah sia-sia. Ubahlah hobi kita. Masih belum terlambat.

“Hak akulah nak hobi apa pun” – Jika ini keyakinan kita, mereputlah kita dalam maksiat yang diperhiaskan sebagai kebaikan seperti yang Allah swt sebutkan dalam al-Qur’an.

Wahai penggiat seni, tolonglah ubah cara fikir. Jadilah agen kebaikan yang menonjolkan kebaikan agama dan mencegah kemungkaran syaitan. Jangan jadi agen syaitan merosakkan manusia dan masyarakat, tidak kira sama ada secara langsung atau tidak langsung. Masih belum terlambat.

Dr Syahr Musafir
Page Inspirasi Dr Syahr Musafir & Rahimah AR
11/11/2016 Tulisan ASAL

3 thoughts on “Teguran Ikhlas Buat Para Penggiat Seni Di Malaysia…”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *